Productgroepcode: 20000000
Kamerplanten
oktober 2024
Inwendige Kwaliteit
Uitwendige Kwaliteit
Eetbare Producten
Wettelijke Bepalingen
Kwaliteits- en Sorteringsvoorschrift
Kwaliteits- en Sorteringseisen
Kwaliteitsgroepen op Basis van Keurcodes
Verpakkingsvoorschrift
Aanduidingsvoorschrift
Adviezen
Sanctie
Onderstaande kwaliteitseisen hebben betrekking op alle soorten, variëteiten en cultivars, die als plant, bestemd voor direct gebruik door de consument worden aangeboden en verhandeld via de bij de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN) aangesloten veilingen en veiling Rhein-Maas.
Alle via de veilingen verhandelde producten zijn uitsluitend bestemd voor decoratieve doeleinden en niet bestemd voor inwendig gebruik, tenzij dit uitdrukkelijk anders bij het product is vermeld. De producten kunnen bij onjuiste toepassing, consumptie, aanraking en/of overgevoeligheid leiden tot schadelijke gevolgen voor mens en/of dier.
Deze regelgeving bestaat uit eisen betreffende kwaliteit, sortering, verpakking en aanduiding. Van deze eisen kan alleen dan worden afgeweken, indien dit uitdrukkelijk van te voren is overeengekomen tussen aanvoerder en koper en deze overeenkomst tot stand is gekomen bij directe verkoop via een VBN-veiling. Alle producten die worden verhandeld via de VBN-veilingen en waarvoor geen specifieke afspraken tussen aanvoerder en koper zijn gemaakt bij directe verkoop, dienen te voldoen aan de minimale eisen.
Indien de producten niet aan deze eisen voldoen worden deze niet verhandeld en zo nodig vernietigd.
- De pot moet minimaal voor 90% gevuld zijn met potgrond/substraat;
- Er hangen geen grote delen potgrond/substraat over de pot;
- De potkluit voldoet aan het minimaal vochtgehalte;
- De pot moet schoon zijn (geldt alleen voor kamerplanten);
- De potkluit moet doorworteld zijn;
- Kamerplanten bedoeld als hangplant dienen te worden aangevoerd in een hangpot met schotel en/of waterreservoir en hangmogelijkheid;
- De op pot aangevoerde bloembollen dienen een zodanige behandeling te hebben ondergaan, dat een goede bloei gegarandeerd is;
- De bloembollen moeten vast op de pot staan.
Indien de planten hieraan niet voldoen, worden deze niet verhandeld.
- De plant moet tekenen van groei vertonen;
- De plant voldoet minimaal aan de B1-kwaliteitseisen.
Indien de planten hieraan niet voldoen, worden deze vernietigd.
- Als minimale rijpheidseis voor bloeiende planten geldt, dat de bloeiwijze goed ontwikkeld moet zijn. Dit is fotostadium 1 van de rijpheidsstadiafoto’s per productgroep.
- Als maximale rijpheidseis voor bloeiende planten geldt, dat de bloemen geen tekenen van veroudering of uitbloei mogen vertonen.
Indien de planten hieraan niet voldoen, worden deze niet verhandeld.
De onderstaande regels gelden voor producten die geschikt zijn voor consumptie op het moment van verhandeling.
- Aanvoerders moeten duidelijk kunnen maken, dat de wettelijke eisen zijn afgedekt en onafhankelijke monstername is geborgd. Hieraan wordt voldaan door:
- Global Gap, Fruit and Vegetables;
- Een aantoonbaar inhoudelijk vergelijkbaar systeem.
- Bij verhandeling moet zichtbaar zijn dat het bedrijf gecertificeerd is.
- Bij verhandeling moet duidelijk zijn dat het eetbare planten zijn.
- ‘Eetbare planten of plantendelen’ wordt aangegeven met de kenmerkcode S77 ‘eetbaar/niet eetbaar’. Hiervoor bestaan de volgende codes:
- Code 1 Geschikt voor consumptie;
- Code 2 Eetbare plant;
- Code 3 Eetbare vruchten;
- Code 4 Eetbare bloemen;
- Code 6 Produceert eetbare vruchten
Dit kan een aanvoerder ook op het product zichtbaar maken bij de productinformatie, dit kan door middel van een steek- of hangetiket een (bedrukte) hoes etc.
- Producten die vanzelfsprekend eetbaar zijn (bijv. keukenkruiden), mogen niet verhandeld worden als ‘niet voor consumptie’. Deze producten mogen alleen als ‘eetbaar’ worden verkocht en moeten voldoen aan de hiervoor geldende producteisen.
- Bij verhandeling van eetbare producten moet worden voldaan aan de Europees vastgestelde MRL’s. Voor de juiste informatie verwijzen wij u naar de website EU Pesticides database. Om na te gaan of de werkzame stof is toegelaten, verwijzen we u naar de website ‘College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden, toelatingsinstantie voor Nederland’ (www.ctgb.nl).
Etikettering
- Voor de volgende 8 eetbare planten geldt de wettelijke EU aanduidingsverplichting in het kader van kwaliteit van groenten en fruit:
- Tijm
- Basilicum
- Melissa
- Munt
- Oregano/wilde marjolein
- Rozemarijn
- Salie
- Bieslook
- Voor overige eetbare bloemen/planten geldt de etiketteringsplicht in het kader van voedselveiligheid als er een intentie tot consumptie bestaat op het moment van verhandeling (bijv. rijpe aardbeien aan een plant).
- Bij bedoeld gebruik als levensmiddel en als zodanig ook verpakt (bv potje met bieslook in een hoes, of setje met 6 keukenkruiden) moet per eenheid (potje of setje) een etiket aanwezig zijn dat voldoet aan de volgende eisen:
- Het etiket/de sticker is goed zichtbaar;
- In het geval van een steeketiket zit dit stevig vast en is goed zichtbaar;
- Naam van het product is vermeld;
- Land van oorsprong is aangegeven (bijv. LVO of COO Nederland);
- NAW gegevens van de verpakker/verzender zijn vermeld op ieder individueel hoesje/potje (alleen een e-mailadres of URL is niet toegestaan). Geadviseerd wordt om daarnaast het GlobalGAP nummer te vermelden. De NAW gegevens van de verpakker/verzender mogen eventueel vervangen worden door de NAW gegevens van de verkoper (bijvoorbeeld een retailer of buitenlandse afnemer) in combinatie met een supplierscode van de verpakker/verzender. Deze supplierscode moet vooraf bij het KCB bekend worden gemaakt.
- Bij bedoeld gebruik als tuinplant (dus bv voor opplanting in de tuin) hoeft geen etiket gebruikt te worden. Planten moeten wel voldoen aan de overige eisen voor eetbare planten (label Global GAP Fruit and Vegetables of vergelijkbaar label).
- Voor de volledige regelgeving verwijzen wij naar de EU Verordening m.b.t. verstrekking van voedselinformatie (EU verordening).
Mogelijk eetbare producten die verhandeld worden als ‘niet voor consumptie’
- Bij verhandeling van ‘niet eetbare producten’ uit een plantengroep, die zowel eetbare als niet eetbare producten kent, moet de aanvoerder dit aangeven middels sorteerkenmerk S77 (eetbaar/niet eetbaar) met code 9 = niet voor consumptie. Het is verplicht om “niet voor consumptie” op het product zichtbaar te maken bij de productinformatie. Dit kan door middel van een steek- of hangetiket, een (bedrukte) hoes of pot, etc. Een voorbeeld van een mogelijk eetbaar product die verhandeld kan worden als niet voor consumptie is Capsicum annuum (sierpeper).
- Ter verhandeling aangeboden producten dienen te voldoen aan de wettelijke bepalingen, waaronder de voorschriften die zijn opgesteld door de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) inzake de EU-fytosanitaire richtlijnen (EU-Plantgezondheidsverordening nummer 2016/2031/EU).
- Voor producten waarvoor een plantenpaspoort verplicht is, geldt dat minimaal door de aanvoerder per plant of per verpakkingseenheid een plantenpaspoort moet zijn toegevoegd. Dit is als volgt:
- Voor klokaanvoer moet minimaal de kleinste verkoopeenheid (bijv. een tray) voorzien zijn van een plantenpaspoort. Daarnaast geldt dat elke plant vanaf potmaat >10 cm van een plantenpaspoort voorzien moet zijn*;
- Bij directe verkoop moet minimaal de kleinste verkoopeenheid (bijv. een tray) voorzien zijn van een plantenpaspoort. Daarnaast geldt dat elke plant vanaf potmaat >10 cm van een plantenpaspoort voorzien moet zijn zodat bij splitsing van een partij altijd een plantenpaspoort aanwezig is*. Eventueel kan de (tussen)handel zelf nieuwe plantenpaspoorten aan de deelpartijen bevestigen, maar dan moet deze (tussen)handelaar daartoe wel geregistreerd en geautoriseerd zijn door een keuringsdienst. En hij moet in zijn administratie traceerbaarheid naar de oorspronkelijke partij garanderen.
- Aanvoerders uit Nederland dienen te zijn geregistreerd bij een van de door de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) gemachtigde keuringsdiensten (Naktuinbouw, KCB of BKD).
- Voor aanvoerders uit andere landen dan Nederland geldt dat zij er zelf voor dienen te zorgen, dat de niet in Nederland geteelde planten die aangevoerd worden voorzien zijn van een plantenpaspoort. De organisatie die daarvoor belast is door het betreffende ministerie in het land zal een bedrijfsinspectie doen en toestemming dienen te geven om plantenpaspoorten te gebruiken.
Indien producten hieraan niet voldoen, worden deze niet verhandeld.
*Voor veiling Rhein-Maas geldt niet de verplichting dat elke plant vanaf potmaat >10 cm voorzien moet zijn van een plantenpaspoort (klokaanvoer en directe verkoop).
Aan de ter veiling aangeboden partijen worden de onderstaande eisen gesteld (om als A1 te kunnen worden verhandeld).
- De partij dient goed te zijn van inwendige kwaliteit;
- De partij dient vers te zijn;
- De partij dient afgehard te zijn;
- De partij dient visueel vrij te zijn van dierlijke en/of plantaardige parasieten;
- De partij dient vrij te zijn van aantasting en/of beschadiging door dierlijke en/of plantaardige parasieten;
- De partij dient vrij te zijn van beschadigingen, gebreken, afwijkingen en/of vervuiling in:
- bloem/bloeiwijze/bloemknop;
- wortel/wortelgestel;
- tak/steel;
- blad/naald/doorn.
- De partij dient goed te zijn van vorm, opbouw, bloem- en bladkleur;
- De planten moeten stevig en recht op de pot staan;
- De planten moeten goed zijn van pot/plantverhouding;
- De planten moeten goed geworteld zijn;
- Het substraat waarin de planten staan moet voldoende vochtig zijn;
- Planten die zijn verpot of omgepot dienen een onbeschadigde wortelkluit te hebben. Bij het ompotten dient de potmaat van de nieuwe pot minimaal gelijk te zijn aan de potmaat van de oorspronkelijke pot, opdat de kluit niet wordt beschadigd;
- Klimplanten aangevoerd als kamerplant dienen:
- goed te zijn opgebonden/ondersteund, met name de uiteinden van de ranken. De ranken mogen maximaal 25% (van de hoogte van het steunmateriaal) boven het steunmateriaal zijn uitgegroeid, mits de ranken stevig opgaand zijn;
- het steunmateriaal dient evenredig rondom met gewas te zijn begroeid;
- voor minimaal 90% van de hoogte te zijn begroeid;
- De partij dient uniform te zijn van kleur en volume;
- De partij dient uniform en op de juiste wijze te zijn gesorteerd, waaronder op:
- pot;
- planthoogte;
- plantdiameter;
- dikte;
- rijpheid.
- De partij dient op de juiste wijze en uniform te zijn verpakt;
- Indien er bij het product kunstmatige toevoegingen zijn (bijv. kunstbloemen of –bessen), dan dient dit expliciet te worden vermeld.
Overzicht 1 keurbemerkingen bij afwijking van eisen
*bij kamerplanten geldt voor de eis betreffende aanwezigheid van dierlijke en/of plantaardige parasieten ‘visueel vrij’ in plaats van ‘minder dan 5%’.
**bij kamerplanten geldt voor de eis betreffende aanwezigheid van dierlijke en/of plantaardige parasieten ‘1% of meer’ in plaats van ‘5% of meer’.
Aanvullend gelden, afhankelijk van het product, de volgende eisen bij sortering van planten op pot, planthoogte, plantdiameter, ranklengte, rijpheid, dikte of een overig kenmerk.
- Op de eisen zijn de toleranties zoals aangegeven in het overzicht 1 van toepassing. Van een afwijking in lichte mate is sprake indien de sortering 1 klasse verschilt. Van een afwijking in zware mate is sprake bij een verschil in sortering van 2 of meer klassen;
- De regeling betreffende planthoogte verschil binnen een partij is niet van toepassing bij partijen waarbij de transporthoogte S15 als reglementair kenmerk is vastgelegd en bij de partijgegevens is meegeleverd;
- Voor gemengde partijen geldt een ruimere tolerantie betreffende planthoogte. Van een afwijking in lichte mate is sprake als de sortering 2 klassen verschilt.Van een afwijking in zware mate is sprake bij een verschil in sortering van 3 of meer klassen.
Voor het meten van de potmaat gelden de volgende regels:
- Bij alle potten wordt gemeten de buitenmaat aan de bovenzijde van de pot;
- Het meten van de diameter of de zijde is conform overzicht 1;
- De potten in de partij moeten onbeschadigd, uniform van maat, kleur en materiaal zijn;
- De potmaat wordt vermeld met sorteringskenmerk S01, conform overzicht 2.
Overzicht 2 sortering op potmaat
Gesorteerd wordt in klassen:
- van 5 tot 30 cm in stappen van 2,5 cm;
- van 30 tot 200 cm in stappen van 5 cm;
- vanaf 200 cm in stappen van 10 cm.
De hoogtesortering wordt tijdens de verhandeling vermeld met sorteringskenmerk S02, conform overzicht 3. De hoogte van de kortste plant in de partij, afgerond naar beneden, wordt aangegeven.
Overzicht 3 sortering op planthoogte
Gesorteerd wordt in klassen:
- van 5 tot 30 cm in stappen van 2,5 cm;
- van 30 tot 50 cm in stappen van 5 cm;
- vanaf 50 cm in stappen van 10 cm.
De diametersortering wordt tijdens de verhandeling vermeld met sorteringskenmerk S04, conform overzicht 4. De plantdiameter van de smalste plant in de partij, afgerond naar beneden, wordt aangegeven.
Overzicht 4 sortering op plantdiameter
Gesorteerd wordt in klassen:
- van 5 tot 30 cm in stappen van 2,5 cm;
- van 30 tot 50 cm in stappen van 5 cm;
- vanaf 50 cm in stappen van 10 cm.
De ranklengtesortering wordt tijdens de verhandeling vermeld met sorteringskenmerk S32, conform overzicht 5.
Overzicht 5 sortering op ranklengte
- De rijpheidssortering wordt tijdens de verhandeling vermeld met sorteringskenmerk S05. Het laagste rijpheidsstadium wordt in het sorteringskenmerk vermeld.
- Onder sorteringskenmerk S05 wordt de spreiding binnen de partij aangegeven, waarbij het eerste cijfer het in de partij voorkomende onrijpe stadium vermeldt (1, 2, 3 of 4) en het tweede cijfer het rijpste stadium aangeeft (1, 2, 3 of 4).
- Gesorteerd wordt in klassen, waarbij twee opeenvolgende rijpheidsstadia in één klasse mogen voorkomen conform de rijpheidsstadiafoto’s (zie overzicht 1). Bij meer dan twee stadia moet een keurcode worden toegevoegd.
- Bij die producten waarbij de gebruikelijke rijpheidscodering niet van toepassing is (bijv. planten zonder bloem) dient code 099 (niet van toepassing) te worden gebruikt.
Overzicht 1 sortering op rijpheid
Gesorteerd wordt in klassen op het aantal bloemen, bloemknoppen, bloemtakken, stekken/planten per pot, stammen, enz., afhankelijk van het product. De sortering wordt tijdens de verhandeling vermeld met een toepasselijk sorteringskenmerk.
- Een partij planten mag onder de aanduiding ‘gemengd’ worden aangevoerd als er minimaal 2 duidelijk van elkaar te onderscheiden soorten/ cultivars of kleuren/ tinten per fusteenheid aanwezig zijn. Daarbij mag een soort of kleur maximaal 50% van het aantal planten in de partij vormen (voor ‘2 gemengd’ geldt een verhouding van 50/50). De mengverhouding binnen de partij dient tussen de fusteenheden onderling en/of stapelwagens onderling uniform te zijn.
- De partij mag onder de aanduiding ‘mixkar’ worden aangevoerd indien per fusteenheid één cultivar/ kleur wordt aangevoerd waarbij per stapelwagen meerdere fusteenheden met telkens een verschillende cultivar/ kleur worden aangevoerd. De samenstelling van de stapelwagen kan in lagen of per legbord gemengd zijn. In dit geval is de minimale afname bij verkoop 1 stapelwagen/ legbord.
- Voor gemengde partijen geldt een ruimere tolerantie betreffende planthoogte. Zie hiervoor 'sortering op planthoogte' onder 'aanvullende sorteringseisen per partij algemeen' in de volledige productspecificatie.
Planten kunnen worden verhandeld in 3 kwaliteitsgroepen, te weten A1, A2 en B1, afhankelijk van de mate waarin zij voldoen aan de kwaliteits- en sorteringseisen. De mate waarin de partij voldoet aan de kwaliteits- en sorteringseisen, komt tot uiting in bij de partij geplaatste negatieve keurbemerkingen. De keurbemerkingen worden in een bijbehorende negatieve keurcode (kenmerken K01 en K02) vertaald, conform volgend principe:
- De verpakking moet zo gekozen zijn, dat planten goed worden beschermd tijdens het transport en de afzet in de rest van de keten.
- Het is verplicht planten te verpakken in door de VBN erkend fust.
- Het meermalig gebruik van eenmalig fust is niet toegestaan.
- Producten, waaronder die met doornen, naalden, harde takvormen en/of scherpe bladuiteinden alsook producten voorzien van (uitstekend) steunmateriaal dienen zodanig verpakt te zijn dat elke vorm van letsel en/of schade aan mens en/of omgeving daardoor tijdens de afzet wordt voorkomen.
- Indien op hoezen, andere verpakkingen en/of steek-/hangetiketten afbeeldingen van het product voorkomen, dienen deze afbeeldingen overeen te komen met het verpakte product.
- Het is verplicht bloembollen in pot als kamerplant in een potmaat 8 cm Es of groter te voorzien van productinformatie.
Elke stapelwagen dient voorzien te zijn van volledige en correcte partij informatie. Deze wordt via de EAB en aanvoerbrief aangeleverd. Waarop minimaal de volgende gegevens door de aanvoerder zijn vermeld:
- aanvoerdersgegevens: bedrijfsnaam, adres, aanvoerdersnummer;
- veil- of verhandelingsdatum;
- aantal fusteenheden;
- aantal stuks per fusteenheid/verpakkingseenheid;
- VBN-fustcode;
- VBN-productcode: hierbij dient die code gekozen te worden die het product zo nauwkeurig mogelijk beschrijft;
- sorteringscode;
- bijbehorende productbeschrijving;
- type stapelwagen: veilingstapelwagen of Deense container (indien van toepassing);
- veil- of productgroep (indien van toepassing);
- positieve keurbemerking (indien van toepassing);
- verhandelingswijze.
Genetisch gemodificeerde producten dienen als zodanig herkenbaar gemaakt te zijn middels correcte vermelding hiervan in de productinformatie.
- Geadviseerd wordt het product te voorzien van productinformatie.
- Geadviseerd wordt planten in potmaat 9 cm Es en groter per plant te voorzien van de informatietekst “Dit product is uitsluitend bestemd voor decoratieve doeleinden en niet bestemd voor inwendig gebruik. Het product kan bij onjuiste toepassing, consumptie, aanraking en/of overgevoeligheid leiden tot schadelijke gevolgen voor mens en/of dier”, naar keuze vermeld op de pot, de hoes of op een label (steek-/hangetiket). In geval van gebrek aan ruimte op een steek- of hangetiket kan volstaan worden met vermelding van de tekst: “Bestemd voor decoratie en niet voor consumptie”. Informatie kan ook door pictogrammen worden weergegeven.
- Indien een hoes wordt gebruikt, wordt bij kamerplanten dringend geadviseerd gebruik te maken van een aan de onderzijde gesloten hoes.
- Indien geen VBN-productcode beschikbaar is, wordt geadviseerd de cultivar bij de partij te vermelden en zo spoedig mogelijk het product te laten registreren ter verkrijging van een productcode.